dijous, de maig 17, 2007

Girona, dues cares d'una mateixa moneda



Recordo, amb certa melancolia (perquè no dir-ho) com de satisfet em sentia quan, al bar de la Plaça Cívica de l'Autònoma, em sentia orgullós de ser gironí i no parava de recordar-ho als companys de cafè, cartes i birra (majoritàriament mataronins). I és que me'n sento orgullós, i molt, de ser de Girona; no només de la capital sinó de la demarcació en general. L'accent tancat dels gironins era motiu de comentaris i rialles, si més no pel tret diferencial. Però tot i això, quedar de tant en tant amb els companys de facultat a "fotre" un esmorzar de botifarra, all i oli i vi o uns cargols de la Barca de Bescanó per dinar, sempre era benvingut!

Sempre he tingut clar que anar a estudiar a Barcelona em va obrir els ulls. Em vaig adonar del tot que m'agrada ser de Girona, ja se sap, som endogàmics, això no ens ho treu ningú. Tenim mar i muntanya, qualitat de vida, patrimoni... Considero, però, que encara queda molt camí per recórrer per situar Girona al lloc on es mereix, des d'un punt de vista nacional. Calen més i millors comunicacions amb la resta del país, més inversions i més descentralització. Girona pot aportar molt a una Catalunya en xarxa, com a referent de certs sectors econòmics i culturals, per exemple.

Tot i això, però, Girona també té una altra cara. Retornar de Barcelona i engegar la vida professional a Girona m'ha ajudat a veure-ho. Ja ho he vançat abans quan dèia que érem endogàmics. Aquest tancament en nosaltres mateixos determina actituds, i això es nota. Dos exemples.

1- Fa dos o tres anys vam engegar, per encàrrec de l'Ajuntament, un debat ciutadà a Girona ciutat per reflexionar sobre el procés d'inserció sociolaboral del joves. Entre d'altres coses vam concloure que existeix un cert decalatge entre el que l’empresari demana al treballador jove i el que el jove espera de l’empresari. Avui, existeix una diferència clara entre els valors dels empresaris gironins i els dels joves, que només podran trobar punts en comú dialogant i entenent a l’altra part. La millora de les condicions del mercat, doncs, passa per generar consensos que comencin a repercutir en fets i no en discursos D’aquesta manera milloraríem les condicions del nostre mercat i s’avançaria cap a una Girona més cohesionada. Doncs bé, aquesta situació és molt difícil de solucionar a Girona. Som molt endogàmics, i tot el que suposi adaptar-se a noves maneres de fer es veu amb recel.

2- Pel mateix motiu, en moltes ocasions, costa que s'inverteixi en accions de valor afegit, en noves eines i nous models de treball (en la majoria d'ocasions extremadament consolidats a Barcelona) organitzar un esdeveniment per guanyar imatge i dirigir-se al públic potencial, fer una enquesta de valoració dels serveis, flexibilitzar els horaris de treball, escoltar els treballadors per millorar internament, etc, etc, etc. Són accions que en massa ocasions es veuen massa llunyanes, diferents al que "s'ha fet tota la vida"...i massa cares!

Aquest tancament ens perjudica, i frena el nostre desenvolupament. Tot i això crec fermament amb l'aportació que podem fer els joves a un canvi de mentalitat en aquest sentit. N'estic convençut: els joves hem de trencar l'endogàmia gironina. És més, espero que els nostres fills facin el mateix amb nosaltres i aportin nous plantejaments i maneres de fer, només faltaria.

Queda clar doncs, que veure i viure Girona vol dir veure i viure dues cares d'una mateixa moneda!

dilluns, de maig 14, 2007

27-M : Eleccions municipals, una gran oportunitat


El proper diumenge 27 de maig se celebraran les vuitenes eleccions municipals, des de la instauració de la democràcia a Catalunya. Els temps han canviat i, si volem avançar i millorar, ho hem de tenir clar.

Vivim en un món globalitzat, en una època de canvis ràpids i constants. Assumir i adaptar-se a aquests canvis no és gens fàcil. Els municipis i els seus vilatans observen com l’entorn on viuen i es relacionen socialment varia, canvia, es modifica. Amb poc temps, s’ha passat de comunitats amb llengües i religió única a un paisatge multicultural. Certs col·lectius socials (com els joves o la gent gran) pateixen problemàtiques noves i més específiques que mai. El mercat de treball pateix canvis més que rellevants, a conseqüència de les sinèrgies econòmiques globals que han fet aparèixer nous conflictes i problemes al món laboral. El territori pateix modificacions substancials. L’habitatge s’encareix a ritmes trepidants... En definitiva, vivim en una nova realitat social. Som ciutadans del S.XXI, amb tots els beneficis i problemes que això comporta. El més coherent, doncs, és pensar en accions que ens permetin adaptar-nos al nou mil·lenni per tal de no perdre el tren de l’evolució social, territorial i econòmica.

Durant la campanya electoral, ja engegada, sentirem a parlar, més que mai, de planificacions urbanístiques, equipaments de proximitat, transport públic, dinamitzacions comercials, suport a entitats cíviques, participació ciutadana... i un llarg etcètera. En definitiva, de polítiques de proximitat que repercuteixen directament en la nostra vida quotidiana.

Precisament per tot això, per les repercussions tangibles de la política local, i per la complexitat que suposa gestionar-les, hem d'esperar dels polítics que acabin accedint als governs municipals que tinguin molt en compte aquesta realitat, i que treballin amb criteris de professionalitat, rigor i maduresa política. Només amb aquest plantejament podrem avançar socialment... i com a nació . Només així posarem les bases per augmentar la maduresa democràtica que Jordi Porta, president d'Òmnium Cultural, trobava a faltar a l’acte de dimarts passat, organitzat per l'entitat amb el lema Nosaltres decidim: dignitat nacional.

Cal aprofitar l'oportunitat que suposa començar de nou als Ajuntaments, o si més no, amb les piles carregades. Sobretot evitant frustrar expectatives ciutadanes, i aprofitant la proximitat per demostrar que la política va més enllà dels titulars. I per aconseguir-ho fan falta dos requisits, potser no suficients, però extremadament necessaris: recursos supramunicipals i capacitats locals.

diumenge, de maig 13, 2007

Encara no m'ho crec



Qui m’ho hauria dit mentre em decidia a tenir bloc; el primer escrit... sobre el Barça. No sé si per pura coincidència amb el moment de crear el bloc o perquè veure el gol del Betis al minut 89 m’ha deixat tocat i no me’n puc estar de compartir-ho. En tot cas m’ha semblat que podia estar bé anar escrivint cada diumenge fins que acabi la temporada, per això d’anar agafant hàbits de blocaire.

Ja sabem que això del futbol és com és, i que un dia ets a dalt i l’altre a baix. Però quan el que surt amb la cua entre cames és el Barça i el que s’ho vol menjar tot és el Madrid... emprenya. Fa temps que a Madrid no guanyen res i si ho fan (desitjo que no) serà per què el Barça l’haurà ressuscitat.

No dic res de nou, però em sembla claríssim que el problema del Barça és d'actitud. Per tant, només ens queda que s’hi posin, i a esperar que el Madrid ensopegui. Malauradament, em sembla que som molts els que no ho veiem amb el punt de vista de no fa gaire mesos. A veure què passa...