
El proper diumenge 27 de maig se celebraran les vuitenes eleccions municipals, des de la instauració de la democràcia a Catalunya. Els temps han canviat i, si volem avançar i millorar, ho hem de tenir clar.
Vivim en un món globalitzat, en una època de canvis ràpids i constants. Assumir i adaptar-se a aquests canvis no és gens fàcil. Els municipis i els seus vilatans observen com l’entorn on viuen i es relacionen socialment varia, canvia, es modifica. Amb poc temps, s’ha passat de comunitats amb llengües i religió única a un paisatge multicultural. Certs col·lectius socials (com els joves o la gent gran) pateixen problemàtiques noves i més específiques que mai. El mercat de treball pateix canvis més que rellevants, a conseqüència de les sinèrgies econòmiques globals que han fet aparèixer nous conflictes i problemes al món laboral. El territori pateix modificacions substancials. L’habitatge s’encareix a ritmes trepidants... En definitiva, vivim en una nova realitat social. Som ciutadans del S.XXI, amb tots els beneficis i problemes que això comporta. El més coherent, doncs, és pensar en accions que ens permetin adaptar-nos al nou mil·lenni per tal de no perdre el tren de l’evolució social, territorial i econòmica.
Durant la campanya electoral, ja engegada, sentirem a parlar, més que mai, de planificacions urbanístiques, equipaments de proximitat, transport públic, dinamitzacions comercials, suport a entitats cíviques, participació ciutadana... i un llarg etcètera. En definitiva, de polítiques de proximitat que repercuteixen directament en la nostra vida quotidiana.
Precisament per tot això, per les repercussions tangibles de la política local, i per la complexitat que suposa gestionar-les, hem d'esperar dels polítics que acabin accedint als governs municipals que tinguin molt en compte aquesta realitat, i que treballin amb criteris de professionalitat, rigor i maduresa política. Només amb aquest plantejament podrem avançar socialment... i com a nació . Només així posarem les bases per augmentar la maduresa democràtica que Jordi Porta, president d'Òmnium Cultural, trobava a faltar a l’acte de dimarts passat, organitzat per l'entitat amb el lema Nosaltres decidim: dignitat nacional.
Cal aprofitar l'oportunitat que suposa començar de nou als Ajuntaments, o si més no, amb les piles carregades. Sobretot evitant frustrar expectatives ciutadanes, i aprofitant la proximitat per demostrar que la política va més enllà dels titulars. I per aconseguir-ho fan falta dos requisits, potser no suficients, però extremadament necessaris: recursos supramunicipals i capacitats locals.
1 comentari:
Estic pessimista en aquest tema. Pel que he pogut seguir aquesta campanya... la majoria de partits se la prenen simplement com una nova oportunitat de tocar cuixa. Líders a nivell nacional que fan discursos de primàries, temes allunyadíssims de la problemàtica municipal, atacs més propis de passadissos de la Generalitat o la Moncloa... els polítics s'han convertit en un exèrcit professional a la recerca d'ingressos que els substentin a ells i als seus partits. De vegades penso que tota aquesta gent s'ha oblidat de la vocació de servei públic... que se li ha d'exigir a tota organització política.
PD: com deus estar observant, avui a la feina tinc una de temps lliure... ;-p
Publica un comentari a l'entrada