dimarts, d’agost 28, 2007

I si profesionalitzéssim la política local?

En articles anteriors he exposat reflexions respecte l'abstenció dels ciutadans en els comicis electorals. De ben segur que les propostes que fèia el Comité d'Experts sobre les característiques d'una improbable reforma de la Llei Elctoral ajudarien a reduir-la. Quan es parla d'abstenció sempre acostuma a sorgir la desconfiança vers els polítics de molts ciutadans. És en aquest sentit que considero imprescindible la necessitat de generar un debat respecte la necessitat de professionalitzar la política i, especialment, la política local. Quina empresa delega la responsabilitat de gestionar milers d'€uros a una persona sense bagatge i formació en el seu àmbit. Potser és una opinió massa personal, però crec que la gestió de la cosa pública no és quelcom banal i que, per tant, no seria gens extrany exigir certs nivells de professionalitat als polítics. D'aquesta manera els partits haurien de promoure processos de selecció per omplir les llistes i moltes persones formades i preparades considerarien la possibilitat de dedicar-se a la política, a diferència de l'actulaitat. Els polítics haurien de cobrar més del que cobren actualment, ara bé, haurien d'estar capacitats i retre comptes.

7 comentaris:

Unknown ha dit...

No li acabo de veure el què... Penso que gent preparada ja n'hi ha, igual que de gent tan preparada com corrupte, igual que autèntics burros incapaços, com burros compromesos, inútils amb bons contactes, etc.
En ciutats petites, per exemple, es correria el risc de què faltés gent per plenar les llistes i haver de recórrer a gent de fora, quelcom que també és perjudicial de cara a cercar el vot.
Segurament, això sí, es guanyaria algo de seguretat en una bona gestió... tot i que tampoc quedaria garantida si el listo que fa d'alcalde resulta que a més d'intel·ligent és un lladre.
Una empresa no escull la seva direcció amb processos democràtics... pel que penso que és un cas una mica diferent al d'un ajuntament.
Oju, és la meva atropellada opinió...

Gerard Quiñones i Macià ha dit...

Kanu!!
Benvinguda la teva atropellada opinió!!... de fet, és el que plantejo...generar un debat (llàstima que no anirà més enllà del bloc!) En tot cas voldria matisar que, precisament, el treball de persones preparades i honestes (que hi son, és clar que sí)es veuria més reconegut i, a la vegada, s'evitaria una gestió de la cosa pública deixada a la mà de déu (la qual cosa passa, com tots sabem)

DOLORS ha dit...

Gerard , discrepo en part del teu comentari.I dic en part perquè estic d'acord en que cal tenir certa formació i sobretot formar-se quan t'hi trobes en temes locals, però per altra banda la política és més que ser gestor i prou, la correcta gestió ja la fan els caps d' àrea, l'interventor i el secretari en el món local, els polítics cal que adoptin decisions més enllà dels criteris i dels ítems d'una bona gestoria.L'estat del benestar de molta gent depèn de les decisions polítiques.

Gerard Quiñones i Macià ha dit...

Dolors,

Estic totalment d'acord amb tu respecte la necessitat de saber separar la gestió tècnica de la POLÍTICA amb majúscules. De fet continuo pensant que uns nivells de professionalitat o especialització més elevats precisament permetrien donar més rendiment a les relacions entre els gestros tècnics i les decisions polítiques. És clar que a molts Ajuntaments es produeix aquesta sintonia però en d'altres segurament no tant, i això acaba repercutint en el benestar dels ciutadans i ciutadanes. En tot cas crec que és un debat molt interessant, gràcies pel comentari!

Anònim ha dit...

La professionalització de la política en general, i en particular al món local, és una de les assignatures pendents de la nostra democràcia.
Necessitem una classe política que conegui el territori,és veritat, però és del tot necessari que tingui els coneixements per gestionar i planificar a curt, mig i llarg termini la cosa pública associada al territori en qüestió.
També necessitem polítics honestos, cert, de la mateixa manera que qualsevol altre figura professional (metges, advocats, mestres... empresaris i treballadors en general). No només són corruptes alguns polítics (si algú fes un estudi seriós estic convencut que el percentatge de corrupció seria molt petit). A més, la corrupció es pot exercir de moltes maneres, vull dir, no només són corruptes aquells que roben diners de les arques públiques, hi ha molts altres tipus de conductes corruptes que afecten a molts altres sectors distints de la política.
Amb tot això, el que estic afirmant és que l'honestitat i el fet de ser bona persona són valors més aviat abstractes, genèrics i per tant, difícilment avaluables (per bé que en política són els ciutadans els qui tenen l'última paraula, la qual cosa suposa que si un vol mantenir-se al poder i ser corrupte alhora ha de fer algunes filigranes importants perquè la ciutadania no és estúpida). Els coneixements i la competència professional, en canvi, són habilitats de fàcil identificació i avaluació. És més fàcil esbrinar si una persona té competències professionals per desenvolupar una determinada activitat professional amb certa solvència, que no pas saber si és o no bona o mala persona (sense comptar amb els problemes que tindríem per difinir que vol dir ser bona persona), o encara més, si serà corrupte o no en el desenvolupament d'aquella activitat (la qual cosa entra ja en el terreny de l'especulació futurista).
Així doncs, consideero que la competència professional és un requisit que cal exigir de manera radical a qualsevol persona que, en el cas que ens ocupa, tingui aspiracions per gestionar la cosa pública, ja sigui a nivell tècnic (no oblidem que les figures tècniques de les administracions públiques passen per un procés de sel·lecció on s'avalua de manera minuciosa la seva competència professional), com a nivell polític (on actualment no s'avalua, de manera pública i transparent, la competència professional de ningú).
Si això fos així, els salaris d'aquests professionals s'haurien d'ajustar a les exigències i responsabilitats del càrrec, per tant, haurien de cobrar més del que es percep actualment, és evident, i aquesta despesa, no patiu, que s'amortitzaria ràpidament (que costa més diners, gestionar malament milions d'euros o pagar millor a uns bons professionals de la política que assegurin una bona gestió d'allò públic?).
Finalment, respecte al problema que comentava l'amic Kanudao, associat a una possible manca de persones del territori, sobretot als pobles petits, que poguéssin omplir les llistes. Sincerament penso que, si la professió estigués ben remunerada la gent preparada dels pobles en qüestió no marxaria a buscar feina a fora, és dedicaria a la política. A més, crec que si tot això fos així, hi hauria molta més gent interessada en la política que no pas ara i segurament la percepció que actualment es té de la mateixa, sobretot a nivell local, canviaria.

Unknown ha dit...

Hey Gerard, deixa'm fer una miqueta de publi sobre una iniciativa que estem intentant tirar endavant: www.6doctubre.cat. Volem proposar aquesta data com una nova diada reivindicativa. Encara n'estem perfilant els continguts i tal però volem donar-la a conèixer a veure si s'aconsegueix fer una miqueta de soroll. Passa-t'hi quan puguis, a veure què et sembla! Merci!

Anònim ha dit...

Gostei muito desse post e seu blog é muito interessante, vou passar por aqui sempre =) Depois dá uma passada lá no meu site, que é sobre o CresceNet, espero que goste. O endereço dele é http://www.provedorcrescenet.com . Um abraço.