dilluns, de juliol 02, 2007

NTIC, un recurs poc explotat



Bé, després d'unes setmanes amb el bloc poc utilitzat m'agradaria escriure una petita reflexió respecte l'ús insuficient de les Noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació (NTIC) per part del sector públic. Fa uns dies vaig llegir a l'Avui una notícia on s'explicava un nou servei de "La Caixa": La Caixa posa en marxa un pla pilot de seguretat en els seus caixers automàtics que permet llegir el patró de les venes del palmell de la mà de cada individu. És evident i notori que el sector privat ha entès els beneficis del nou mil·leni i, com és lògic, aprofita els avenços tecnològics per millorar la prestació dels seus serveis. El sector públic, en canvi, no acaba de treure la utilitat pràctica que ens ofereixen les noves tecnologies. Amb això no vull dir, ni molt menys, que no les utilizi. Existeixen línies de subvencions per promoure el seu ús als Ajuntaments, la qual cosa marca una bona línia, però com sempre...anem lents. Crec que els gestors públics haurien de pensar en aplicacions més eficients d'aquest tipus d'instuments. Sempre des d'una perspectiva social. Que les noves tecnologies han invaït els nostres temps és una evidència. A més, crec que, a diferència del que pot semblar, potenciar l'ús de les noves tecnologies al sector públic hauria de servir per reduir la clivella tecnològica que viu la nostra societat, amb cursos per a determinats col·lectius als equipaments de proximitat o amb xarxes Wi-fi assequibles per a tothom. Cal facilitar les coses als ciutadans. El que no pot ser és que compri el cafè, faci transfarències bancàries o compri entrades pel concert dels Police per internet i, en canvi, estigui obligat a vistar el meu Ajuntament per empadronar-me. Les coses canvien i avancen molt ràpid i cal tenir-ho molt en compte, l'empresa privada ja ho ha entès!

1 comentari:

bonshoms ha dit...

La noticia d'avui... o d'ahir... és la multa que ha imposat la UE a Telefonica de 150 Milions d'Euros per abús de poder. Arran de la llei de privatització dels serveis públics portada a terme pel PP durant els seus 8 anys de legislatura, Telefónica va passar a ser privada a mans dels 4 "amigatxus" de l'Aznar, i a partir d'això va començar a aplicar unes tarifes que no permetien que altres operadores poguessin competir.

Havien de pagar pel lloguer d'unes infraestructures que: 1) eren del poble inicialment 2) telefónica se les havia quedat sense cap mena de cost (vaja, amortització 0!)

A conseqüència d'això, altres iniciatives com per exemple el cable (veure Menta a Catalunya) van anar sucumbint donada la competencia desleial de Telefónica.

Al final, el que importa són els efectes desastrosos de totes aquestes polítiques i que ja fa temps que es noten. Per començar a EspaÑa l'index de penetració de les TIC a la població és un 20% menys que la mitja europea. L'ample de banda ofertat es 5 vegades inferior i és 3 i pico vegades més car que a la resta d'Europa (fins i tot els nostres veins portuguesos ens superen amb "creces"!!). I a tot això sumar-li la oligarquia que s'ha creat en aquest mercat.

I aquesta multa? Aquesta multa vol penalitzar els efectes negatius que ha tingut per la societat (usuaris individuals i empreses) el fet de no poder-se desenvolupar correctament a través de les TIC. I els culpen de que els efectes negatius d'aquestes polítiques també han influit negativament en l'economia europea.

I ara? Doncs ara per ara seguirem pagant com capullos i serem els usuaris finals els que pagarem aquesta multa, doncs cal veure si això produeix canvis substancials...

Vaja, que en resposta al teu post, només cal preguntar-se... com es vol que s'explotin les NTIC en el sector públic si en l'àmbit privat ens hem quedat a la cua d'Europa? Primer que facin polítiques per solventar aquests problemes i després ja es veuran obligats a oferir serveis a través d'Internet quan tothom tingui un accés com deu mana a Internet.