dilluns, de maig 28, 2007

Ressaca electoral



Ja tenim resultats. Les campanyes s'han acabat i comença un nou periode de 4 anys als governs locals catalans. Ja era hora!!, perquè el context començava a saturar, alemenys a mi, i s'agraeix poder retornar a la vida real. En tot cas m'agradaria destacar, ràpidament, algun element d'aquestes eleccions que em semblen prou interessants.

No és per caure en els tòpics però el que més em preocupa és la gran
abstenció a Catalunya. Caldria analitzar quants no van votar per pur "passotisme" i van preferir anar a la platja o veure la F-1 (on, per cert, no va haver-hi ni un avançament) i quants no van votar a consciència. La distinció és bàsica si volem entendre què carai passa. Em fa l'efecte que la tendència als governs de coalició comença a tenir molt a veure amb aquesta situació. Només cal preguntar a la gent que no va votar perquè no ho va fer. Almenys en el meu cas la majoria de respostes de la meva mini mostra eren: "votar?...perquè??...si no servirà de res...si tot està fet!!". Aquest sensació de vot no decisiu és un element que, d'entre d'altres, podria explicar la devallada de més del 10% de participació respecte les municpals catalanes del 2003. Ara bé, les regles del joc són aquestes i ningú està fent res que no estigui permès. Així doncs, un canvi del sistema electoral podria suposar certes modificacions en les actituds dels ciutadans.

Tot i això, mentre les regles no es midifiquin les coses també podrien tendir a canviar. M'explico: El PSC no ha arribat al milió de vots obtinguts en altres ocasions i, tot i això, les coalicions permeten que augmenti la seva quota de poder. Els seus socis a la Generalitat (ERC i IC-V), en canvi, sembla que estan patint una certa devallada. Per tant, entenc que aquest podria ser un dels motius que trenqués l'opció de coalició d'esquerres progressista ja que, el més normal, seria que ERC i IC-V tendeixin a altres estratègies amb l'objectiu de superar el desgast.

D'altra banda també crec destacable tenir en compte els resultats del País Valencià i de les Illes Balears. Tot i que Jaume Matas ha perdut la majoria, el PP voreja els 50% dels vots en ambdós territoris, la qual cosa és prou significativa i segueix dibuixant un escenari complexe, sobretot respecte a la defensa i l'ús de la llengua catalana.

Només em resta felicitar als nous regidors dels nostres municipis i demanar-los-hi que treballin amb rigorositat i professionalitat pel món local, el més proper als ciutadans!

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Sincerament, jo n'estic tan fart del tripartit com de la merda d'excuses de la gent per no anar a votar. N'hi pot haver milers de motius per explicar el perquè més del 50% dels catalans no ho ha fet, i segurament molts d'ells serà del tot lògic i legítim... de totes maneres jo no veig que aquest passotisme se li hagi de tirar en cara només a partits i institucions. On queda la nostra responsabilitat com a ciutadans? Tenim un sistema que ens otorga el dret (que jo alhora veig com a deure) a decidir... si no en fem ús, perquè mantenir aquest sistema?
I les explicacions d'alguns polítics 'desde luego' no ajuden a posar tirites, precísament. "Masses eleccions seguides"... quin collons d'explicació és aquesta? O sigui, que si se't demana masses vegades que decideixis coses importants per al teu país, 'tens dret a cansar-te'? Doncs res, home, dictadura i tots a la platja!
Ja veus que estic força indignat amb el tema...

bonshoms ha dit...

Realment la participació cada vegada és més aberrant. Arribarem als nivells de participació que a vegades es donen a zones d'EEUU en que no arriben ni al 30%? Potser aquesta és la tendencia a la que els països desenvolupats tendim? O potser la població més borreguil prefereix no votar per què la incultura fa que ja li estigui be qualsevol color?

No ho sé, però aquests són els arguments que donava l'"honorable" Sr. Montilla aquest matí a Catalunya Radio. Vaja, que després de "reflexionar" amb els del seu partit la gent no vota perquè:

1) Creuen que el seu vot és innecessari (què és un vot entre 7 milions de catalans?)
2) Molts dels que no voten son incultes (i això ho ha dit i no amb paraules gaire adornades).

En cap moment es plantegen que ells siguin els culpables (o no s'ho volen plantejar, o ho plantegen però no es pot dir) i tampoc creuen que cambis en la llei electoral ni en la manera de presentar els candidats (les famoses llistes obertes) en sigui la solució. Potser és que a ningú els interesa, i és que al final quan un està a primera fila ja no calen aquestes modificacions.

Al final, el que compta és tenir les majors quotes de poder possibles. En el fons, la població no són més que titelles a la qual volen manipular... potser s'haurien de plantejar que la gent està farta de ser tractada així (segur que no ho faran)

Per altra banda, respecte al País Valencià, només volia comentar que la situació no deixa de ser curiosa, si més no a la zona de Castelló de la Plana. Aquí, una majoria important són bastant nacionalistes i fins i tot catalanistes (no és difícil trobar gent que parli el català/valencià, ni tampoc gent que fins i tot es considera catalana... fins i tot les antigues matrícules ho diuen CS = CAtalunya Sud), però en canvi, quan arriben les eleccions ens sorpren com el PP (fatxes per naturalesa) arrassa en totes les eleccions. Però clar, si jo fos pagés i tingués unes terres i em vingués el "Sr" Camps i em digués: "te les compro per una millonada per fer uns camps de golf"; si jo fos un empresari del món de la ceràmica (i n'hi ha molts) per petit que fos... a qui votaria?? doncs, sembla coherent que votés un partit de dretes... Només cal fer una apreciació... a Catalunya tenim una dreta nacionalista (CiU) als Països Valencians només el PP... potser això ho explica tot.